על התכנית

את התכנית יזמה עיריית נהריה במימון וליווי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, ומטרתה להסדיר מסגרת כללים והנחיות לתכנון מתחמי התחדשות עירונית בשכונה. כיוון שבתהליך התחדשות עירונית מספר התושבים בשכונה גדל, אחד האתגרים הוא מציאת פתרונות איכותיים להיבטי תשתיות, תנועה וחנייה ומוסדות ציבור. לכל אלה נותנת התכנית התייחסות ומציעה פתרונות.

מטרת התכנית היא לקבוע עקרונות וכללים לקידום פרוייקטים של פינוי בינוי במתחמים גדולים או במגרשים בודדים ברחבי השכונה, שנועדו להבטיח שמירה על אופיה הייחודי של השכונה ועל מרקם הקהילה בה, לצד ההתחדשות העתידית.

מעמדה של התכנית הוא תכנית מתאר סטטוטורית, כך שמכוחה לא ניתן להוציא היתרים. לאחר אישור התכנית יש צורך בהגשת תכנית מפורטת (תב"ע) למתחם, ורק אז ניתן יהיה להגיש בקשה להיתר. בשלב זה, העירייה לא תדון בהצעות תכנוניות למתחמים בתוך התכנית. ניתן יהיה להתחיל בקידום תכניות מפורטות על מתחמים בשכונה רק לאחר שתינתן החלטה בהפקדה לתכנית המתאר.

צוות התכנון

יוזמי התוכנית: עיריית נהריה והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית
ניהול פרוייקט: סיטילינק
אדריכלות ונוף: מזור פירשט אדריכלים ומתכנני ערים
שמאות: רונן רוזנטל
פרוגרמה: חקלאי-נוימן

ייעוץ חברתי: דיאלוג
תנועה ותחבורה: אנדריא הנדסת תנועה ותחבורה
תשתיות: חג"מ הנדסה
סביבה: שדות תכנון וייעוץ סביבתי


 

 

מסכמים כנס שיתוף ציבור מוצלח בשכונת טרומפלדור
כ-300 תושבות ותושבים השתתפו בכנס שיתוף ציבור ראשון בשכונה.
צוות התכנון מעבד את ההתייחסויות שעלו מהמשתתפים ויפרסם דו"ח מסכם בהקדם.

צפו באלבום התמונות

מצגת סיכום מפגש שיתוף ציבור 2.9.24

yesenlightened

 


השלבים בקידום פרוייקט התחדשות עירונית:


עיקרי התוכנית

שידרוג ופיתוח רשת הדרכים

התכנית מציעה שיפורים ברשת השבילים והרחובות כדי לשפר את יכולת השכונה לקלוט תוספת אוכלוסייה. הרחובות הקיימים יורחבו באמצעות הפקעת קרקע מהמגרשים שיתחדשו, ומתחמי פינוי-בינוי גדולים יוכלו ליצור חיבורים חדשים.

שדרוג ופיתוח רשת הרחובות תייצר נגישות טובה יותר למגרשים ותאפשר לתנועת כלי הרכב להתפזר במרחב, ולא להתנקז לצירים בודדים. בנוסף, ניתן יהיה להכניס שירות תחבורה ציבורית נוסף לשכונה.

רשת דרכים צפופה מאפשרת נגישות טובה יותר להולכי רגל, כי היא מאפשרת ללכת בדרך הקצרה ביותר ליעד.

הדרכים המסומנות באפור הן דרכים קיימות, והדרכים המסומנות באדום הן הדרכים החדשות שהתוכנית מציעה לסלול.

התחדשות מותאמת מקום בשלושה מסלולים

התחדשות במתחם פינוי-בינוי: מסלול זה מתאים בעיקר למבני השיכון הותיקים בשכונה. במסלול זה, מספר מבנים סמוכים יצטרכו להתאחד בנציגות אחת ולבחור יזם שיקדם עבורם את הפרוייקט. המבנים החדשים יהיו בני 9 קומות ברובם ותתאפשר עלייה נקודתית לגובה 15 קומות. במנגנון זה תתאפשר יצירה של רחובות חדשים, ובמקטעים מסויימים תחוייב בנייה של חללים מסחריים לחנויות ועסקים.

התחדשות מגרש בודד או שני מגרשים סמוכים בהריסה ובנייה: מסלול זה מתאים למבנים הנמוכים יותר בשכונה, שבהם מספר קטן יותר של בעלים. למסלול זה מיועדים האזורים בשכונה שיכולים להיהרס ולהיבנות מחדש בלי צורך בשינוי מהותי ברשת הדרכים, ולכן אין הכרח לביצוע פרוייקט של מספר בניינים ביחד כמו במתחם פינוי-בינוי. מבנים המסומנים במסלול זה יכולים לקדם פרוייקט על מגרש אחד או זוג מגרשים סמוכים, ולהגיע עד ל-9 קומות.

 

 

התחדשות על בסיס מיצוי זכויות קיימות: באזורים רבים בשכונה קיימות זכויות בנייה מאושרות שלא נוצלו. בחלקים מסויימים מצא צוות התכנון לנכון לאפשר המשך פיתוח עצמאי בהובלת בעלי הדירות.

האותיות הקטנות....
כמו שציינו קודם, התכנית רק בתחילת הדרך ועשוייה להשתנות בהתאם להתייחסויות שלכם ובהתאם לתובנות צוות התכנון. יש לראות בחלוקה לאזורים כפי שפורסמה בחוברת המידע הצעה ראשונית ולא קביעה סופית.

יצירת מוקדי עסקים ומסחר

צוות התכנון בחן את פוטנציאל פעילות העסקים בשכונה, בהנחה שלא רק תושבי השכונה יקנו ויצרכו בה, אלא גם המבקרים בפארק הלב ועוברי אורח מהשכונות הסמוכות. מכאן חושבו היקפי השטחים המסחריים שאפשר לפתח בשכונה, והם מיועדים לקום בצמתי דרכים ולאורך הרחובות שבהם תעבור יותר תנועה, למשל בציר שמחבר בין רחוב כליל החורש בשכונת יצחק שמיר, דרך רחוב בר-כוכבא ונתיב הל"ה. 

באופן עקרוני, המסחר ימוקם בקומת הקרקע ויפנה לרחוב, ואילו שטחי המשרדים יבנו החל מהקומה השנייה.

 

שטח ציבורי בנוי

בית ספר תיכון חדש, בית ספר יסודי חדש והרחבת בתי הספר ע"ש רונה רמון ושערי שמחה הותיקים - מתוכננים לקום בשכונה כדי לתת מענה לתושבים ותיקים וחדשים. בנוסף, יקומו מבנים נוספים לשימושים אחרים כמו גני ילדים, מתנ"סים, מבנים לתנועות נוער ומוסדות תרבות.

התכנית מציעה גם בנייה של שטחים ציבוריים בתוך מבני המגורים הגבוהים יותר, שישמשו לצרכים שמשתלבים טוב עם מגורים - למשל מועדון יום לקשיש, בית כנסת, מעונות יום או חדרי חוגים.

 

שטח ציבורי פתוח

על פי סקר השטחים הפתוחים בשכונה, השטח הכולל לגינות ופארקים יכול לענות על צורכי האוכלוסייה העתידית, על פי התוכנית. לכן בהיבט זה התוכנית מתמקדת בחיזוק השלד והחיבורים בין השטחים הפתוחים.

הרחבת הרחובות תשמש גם ליצירת מקום לנטיעת עצים במדרכות, ויושם דגש מיוחד על שמירת עצים קיימים בשטחים הציבוריים בשכונה. כך תיווצר רשת של שבילים ודרכים לאורכה ולרוחבה של השכונה, מוצלת, מזמינה ונעימה להליכה ברגל.

ניהול מי הנגר העירוני

מי הנגר הם למעשה מי הגשמים שזורמים על פני הקרקע, לאחר שהאדמה ספוגה לגמרי. באמצעות ניהול הנגר ברמה העירונית ניתן להקטין השפעות ונזקים של הצפות ושטפונות באירועי גשם קיצוניים.

לשטחים הפתוחים בשכונה תפקיד חשוב בניהול מי הנגר העירוני. הקרקע שאינה בנוייה יכולה לספוג אליה חלק גדול ממי הנגר, כאשר הם מחלחלים למי התהום שמשמשים אותנו לשתייה. בשכונה קיימות שתי נקודות קידוח של חברת מקורות, ולנו חשוב לשמור עליהם ועל סביבתם נקייה מכל בינוי.

 


צרו איתנו קשר

אלי הרוש
מנהל תחום חברה וקהילה
elih@nahariya.muni.il , 052-3597283

מאור תורג'מן
מנהל המנהלת להתחדשות עירונית
04-9895653 , maort@nahariya.muni.il


 


הירשמו לרשימת הקשר של תוכנית גבעת טרומפלדור